Hvordan kan vi hjelp?

Mama’s tears llerrah.com

I dag fikk jeg en telefon som fikk meg til å minnes en side ved rusmiddelmisbruk vi sjeldent snakker høyt om. Den siden som misbrukeren sliter samvittighetsmessig mest med når de blir rusfri, om de har måtte benytte slike metoder. Det var en ung jente som ringte meg og var fortvilet. Mormor og bestefar var truet på livet av onkel. Onkel var narkoman og trengte penger. Han trengte alltid penger fortalte hun meg. Men nå hadde ikke besteforeldrene mer og hva kom til å skje med dem da var hennes bekymring. Denne telefonsamtalen sitter i meg ennå fordi jeg hadde ingen råd å gi den unge jenta.

Telefonen som kom i dag var av samme slaget. I dag var det en mor som ringte inn. Hun var enslig, ufør og hadde solgt unna alt som var å selge for å skaffe penger til datterens rusmisbruk. Datteren hennes var veldig syk,men det fantes ikke hjelp fikk jeg vite. Hun hadde vært innlagt på en institusjon på en avdeling for rusmisbrukere med dobbeltdiagnose,men hadde skrevet seg ut fordi hun følte det ikke var noen hjelp å få der. Det var ikke første gangen datteren hadde vært innlagt. Moren mente at det kun var når datteren satt i fengsel at hun klarte seg godt. Men i dag måtte hun altså ha Heroin for hun var så syk, problemet var at moren hadde ikke penger. Hva gjorde de nå? Moren våget ikke å å ringe politet og heller ikke være hjemme så hun hadde reist til sin yngste sønn. Samtidig visste hun at sønnen ikke ønsket at hun skulle være der så lenge fordi han hadde en egen familie og de hadde hatt nok av søsterens bråk i leieligheten. Jeg hadde ingen råd å gi.

Jeg skulle ønske jeg hadde formelen som kan løse dette problemet der hvor en person som er i fare for å skade seg selv og andre. Hadde det bare vært å ta seg sammen for en rusmisbruker så hadde det jo ikke vært noen sak og hadde jeg kunne bestemme over et annet voksent menneske så hadde vi kunne løst saken, men sånn det jo ikke. Er det noen som har et tips eller kan dele egne erfaringer så skriv det her eller send det inn til meg ( rita@retretten.no). Kvinnen som ringte inn vil lese de forslag som kommer inn uten å gi seg til kjenne fordi hun er redd.

5 thoughts on “Hvordan kan vi hjelp?”

  1. Svært vanskelige dilemmaer!!! Får vondt rundt hjerte av å skrive følgende, men det er kanskje det som må til; Avvis alle forespørsler fra misbrukeren om penger, mat osv.. Anmeldt hver gang de truer osv. Få evt alarm, besøksforbud. Hard og brutalt ja, men ellers er vi vel med på å opprettholde ett rusmisbruk? I tilegg så ser vi i ditt innlegg at dette også påvirker en mors relasjon til sin sønn og hans familie. Skal alle i nær familie gå til grunne på grunn av en person?
    Familie skal ikke forholde seg til trusler og vold!

  2. Berit Hinrichsen

    Det finnes Veiledningssenteret for pårørende, De kan man få veiledning i forhold kontakt / ikke kontakt med misbrukeren, samtidig får man støtte i en knallhard hverdag og noen å prate med som forstår problematikke:)… Lykke til 🙂

  3. Dette var vondt å lese, satte meg 3 år tilbake i tid.Føler klumpen i magen, angsten rundt hjertet og maktesløsheten. Hva gjør man for å hjelpe? Hvordan kan man hjelpe sitt barn…. ?? Det finnes ikke noe facit, Alle er vi unike og trenger forskjellig hjelp.Jeg har ikke noen råd å gi her, bare min medfølelse for denne fortvilte moren…
    Varme tanker til dere

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *