En fin dag…

bilde (63)

En fin dag sammen med noen av “Sentrumtiltakene” i Oslo. Fylkesmann Tore åpent konferansen og deretter fulgte stasjonsmester Stølen opp. Igjennom presentasjonen deres fikk vi se at innsatsen Oslo kommune i samarbeid med politiet, frivillige organisasjoner og andre gatenære tiltak har vært godt. De åpne rusmiljøene i Oslo er redusert og det er mindre av både overdoser og vold enn tidlgere.

Joakim Hauge fra Prindsens mottaksenter ga oss en fin presentasjon av hva som skjedde der nede. Det går så mange rykter at jeg spurte om jeg kunne få komme å hospitere der en dag. Og det fikk jeg.

Meg

Så var det min tur. Litt satt ut av jetlag, men med støtte av gjengen fra Retretten – Mona, Lisbeth “frisør”, Per-Arne, Lisbeth N, Oddvar og vår nye leder Arild, gikk det bra. Jeg hadde skrevet innspillet mitt før jeg reiste til USA, og det var jeg glad for i dag. Trykk her for å lese min presentasjon

Som jeg sa i mitt innlegg så har vi mange fine tilbud i Oslo. Det beviste blant annet Møtestedet, P22 og Maritastiftelsen ved sine innspill og hva de holdt på med for rusavhengige og fattige.

Må si at jeg også ble mektig imponert over det arbeidet Oslo legevakt har for ungdom skulle kommet bedre frem synes jeg. Rusakuttmottaket som ligger på Aker sykehus, er jo kjent. Vi i Retretten får ofte folk derfra når de skrives ut, og de fleste er fornøyd.

Hver gang jeg hører om Lasso-prosjektet smiler jeg. Da Aker universitetsykehus la frem planene om dette prosjektet første gangen satt jeg som leder av Brukerforumet deres, og Var det noe jeg var veldig i mot – av alle planene de hadde – så var det dette prosjektet. Jeg så for meg utslitte folk få “safta” si for deretter bli satt på en benk. Er det noe jeg er veldig glad for så er det at jeg tok veldig feil der. Vi har ofte besøk av både ansatte og deltagere i prosjektet, og flere av dem har kommet seg ut av veldig vanskelige livssituasjoner. Presentasjon sa noe om dette også. Uteseksjonen gjør meg alltid varm om hjertet. Disse hjalp meg da jeg gikk gatelangs i 1975/76. Jeg sov jo også ofte der i en periode. Utfra det vi kjenner til så gjør de mye av det samme i år som på syttitallet. Det var også fint å høre PRO-senterets presentasjon. Ble selvfølgelig glad da jeg hørte de nå hadde et tilbud for mannlige prostituserte.

Det var også godt og høre Egil Bakkes oppsummering av den satsningen Oslo kommemune har gjort i byen. Mange var svært negative til det å rydde plata og løse opp andre åpne rusmiljøer, men det har vist seg at de tok feil – slik jeg gjorde vedr. Lasso-prosjektet. Vidreformidlerene ved Hilde Leirvik Remvik viste også at det vi ofte får fremstilt som ensidig negativt også har noe bra med seg. Det er ikke alle som bor ved Velferdsetatens botilbud det går helt galt med. Som alle sa så var det en god del som kunne gjøres bedre og styrkes, men vi må ikke glemme at det er mye som var bra også. Det gir litt HÅP å få slike innspill. Les mer på Velferdsetatens sider

Vil samtidig ønske Tore Sørensen ved Fylkesmann i Oslo og Akershus lykke til i sin nye jobb. Vet ikke om dette var ditt siste oppdrag for fylkesmann, men dette var i alle fall et godt levert arrangement. Takk for det!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *