Du deltar i ånden Norma

Norma Hotaling og meg juli 2008
Norma Hotaling og meg juli 2008

I dag fortsetter arbeidet med å skrive for min 2 dagers oppgave som konferansier for NADA 2015. Skulle ønske jeg hadde hatt masser av  tid for da skulle jeg delt alle mine tanker med dere. De som skal ha foredrag på denne konferansen er så vanvittig flotte folk. Det er alt fra professor til bruker og alt mellom der. Snakk om tverrfaglighet servert på et brett og alle som en har jeg snakket med igjennom flere år og har mange fine minner om dem alle. Alt fra holdning til meg som x-misbruker, til sine yrker og pasienter til alle  samtaler om hva som kan gjøre en forskjell for dem som sliter.

Føler meg veldig beæret og rørt over hvordan jeg er blitt tatt imot av de ulike NADA-utøverne igjennom årene jeg har vært med i foreningen, National Acupuncture Detoxification Assosiation (NADA). Og at flere av dem nå kommer dem til konferansen vi i Retretten skal arrangere for å vise Norge hvilken kunnskapsplattform vi har for vårt arbeid. All denne kunnskapen har blitt styrket år for år. I 13 år har vi tilegnet oss både teoretisk og klinisk kunnskap.

Det er selvfølgelig mange flere jeg skulle ønsket kunne ha deltatt, men det er spesielt ett menneske jeg savner mer enn noen  andre. Norma Hotaling. Kjære, kjære Norma det er mange som har lært meg mye, men du lærte meg det viktigste av alt:  Ikke skam deg over din fortid – du valgte den ikke selv, men du gjorde ditt beste av hva du hadde av ressurser. Hun deltar i mitt hjerte og på film for de andre som skal delta på konferansen.

( sammendrag av mitt liv, laget  i forbindelse med prisen Norske helter av Gjensidigestiftelsen)  ( innblikk i Normas liv)

Minneord om Norma +  noe jeg skrev i desember 2008:

Meredith May, Chronicle Staff Writer.

Norma Hotaling, en nasjonalt anerkjent talskvinne for seksuelt utnyttede, døde i sitt hjem i San Francisco tirsdag 16.desember, etter en kort kamp mot bukspyttkjertelkreft. Hun ble 57 år.

Det er ikke ofte en tidligere prostituert får offentlig oppmerksomhet, men Norma Hotaling, var ikke en ordinær prostituert. Etter en barndom preget av vold og overgrep, tjue års lidelse i sex handel- industrien, klarte hun på en bemerkelsesverdig måte, igjennom mot og styrke og komme seg ut av det ødeleggende livet med rusmisbruk og prostitusjon, men hun skapte også organisasjonen, SAGE (Standing Against Global Expotation) som har reddet livet til hundrevis av kvinner. Hun reiste rundt og skapte en bevissthet om den globale sex handelen industrien som ingen andre har klart. Oprah Winfrey gjorde henne hennes liv og arbeid kjent igjennom “Angel Network”.

Hun etablerte SAGE i 1992 for å tjene som en ressurs, å være en talsperson og rådgiver for seksuelt utnyttet kvinner og menn. Hun har vært med på utviklet et program som benyttes, så vel internasjonalt som nasjonalt, i arbeid med rusavhengige, prostituerte og ofrene for overgrep og sex-handel. Hennes arbeid har også ledet til at den Californisk lov i 2004 fikk en strengere lov for halliker og horekunder som solgte og kjøpte seksuelle tjenester av barn. I fire år, etter dette, laget og arbeidet hun med et program, john school, for de horekunder som ble tatt for kjøp av seksuelle tjenester. Programmet går ut på at de må betale en bot på $ 1000 og delta i en seks-timers kurs, hvor de undervises av sex menneskehandel-eksperter(tidligere offere), nabolaget aktivister og leger som de kunne snakke med om årsak til kjøpet. Bøtene disse får går tilbake til organisasjonen som arbeider med prostituerte.

Programmet ble evaluert i 2008 av det amerikanske justisdepartementet og studiene konkluderte med at menn som deltok San Francisco’s “john school” ble 30 prosent mindre re-arrestert,  enn de menn som ikke deltok i et slikt program.

Ms Hotaling var pådriveren til å åpne et sikkert hus i San Francisco for jenter som prøver å forlate prostitusjon og hjalp dem til å gå på skole. Huset lå i Ytre Sunset nabolag. Det åpnet i oktober 2005 og holdt åpent til byen kuttet finansiering i 2007.

Hennes liv kunne ha blitt betraktet som en tragisk, men hun viste et tragisk liv, ble  livet til en helt, sa San Francisco Distrikt advokat Kamala Harris, som samarbeidet med Hotaling med lovendringen i 2004. ”Nesten viktigere enn loven var at Norma fikk stoppet romantiseringen av prostitusjon. Hun fikk folk til å forstå at kvinner, menn – jenter og gutter – blir behandlet som varer,” Harris sa.

Et styremedlem i den internasjonale koalisjon ”Mot handel av kvinner ”uttalte: Ms Hotaling brukt sin personlige historie om det å være en hjemløs prostituert i San Francisco på en slik måte som opplyste andre om de skader  sex handel skaper.

Hun var ofte oppfordret til å snakke på konferanser, rådgiv offentlig politikere og  eksperter,  hun vitnet for den amerikanske Kongressen og stat Legislature, noe som gir et unikt informert synspunkt. Selv om hun slet med sin sykdom, ledet hun en vellykket motstand Forslag K i november, som ville avkriminalisere prostitusjon i San Francisco. Hun brukte sine egne erfaringer for å utdanne talsmenn, beslutningstakere, myndigheter og andre overlevende ved å se på prostitusjon som en form for vold mot kvinner og menn, mer enn som en jobb med offerløse, sier Melissa Farley, direktør ved San Francisco’s nonprofit Prostitusjon Forskning og utdanning.

Hun vokste opp i Palm Beach, Fla., der hun tok en grad ved Florida College arbeidet som cardiopulmonary tekniker. To år senere, flyttet hun til San Francisco, der hun slet med narkotikamisbruk og hjemløshet før hun til slutt fant en behandling ved Haight Ashbury Free Clinics. Når Ms Hotaling var 40, tok en bachelorgrad i helseopplysning fra San Francisco State University, avgangsstudent magna cum laude i 1992. Hun fikk arbeide i et oppsøkende program som støtte prostituerte, samtidig som hun dannet sin egen nonprofit organisasjon.

 

«Hennes død er et enormt tap på grunn av den utrolige talsperson at hun var, sier Francine Craae, midlertidige co-direktør SAGE og lenge venn. “Hun var en talsmann for dem som ikke har en stemme, sier hun.

Ms Hotaling fått en rekke utmerkelser for sitt arbeid.

Program som hun utviklet for kvinne ble æret i 1998 med Innovations in American Government Award gitt i fellesskap av Ford Foundation, Harvard’s Kennedy School of Government og Rådet for Excellence i regjeringen. I 2005 ga hun det samme programmet til menn.

I 2000, ble SAGE’s peer utdanning program (utdanning av tidligere brukere) feiret av Peter F. Drucker Foundation Award for Ideelle virksomheter Innovasjon.

I 2001 valgte Oprah Winfrey Ms Hotaling som en fremragende nasjonal talsmann verdig hennes Oprah’s Angel: Bruk livet Award, som brakte nasjonal anerkjennelse til SAGE.Ms Hotaling akseptert prisen på vegne av SAGE på messen.

I 2008 i slutten av oktober, ga Senter for unge kvinner utvikling i San Francisco, Ms Hotaling  Cheyenne Bell Award ære for sitt arbeid med unge kvinner escaping San Francisco street prostitusjon.

Hun er også hedret av NADA-internasjonal for sitt engasjement og evne til lete opp alt som kan hjelpe rusavhengige, psykiske syke og prostituerte.

I et intervju med The Chronicle i 1997, Ms Hotaling beskrevet arbeid sitt på denne måten:

“It’s like caring for orchids. They die so easily. But you take the dead-looking stem to someone who knows orchids and that person can look at the root and say, ‘Look! There’s still a little bit of life here.”

Ms Hotaling er overlevd av sin mor, Norma Louise Hotaling i Berkeley, og hennes bror, James Hotaling.

En offentlig minnesmerke avholdes i januar. Donasjoner kan gjøres for å SAGE Project, 1275 Mission St., San Francisco, CA 94103.

Noen ord i ettertankens tid fra Rita Nilsen, NADA Norge og Stiftelsen Retretten

Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk muligheten til å møte Norma Hotaling før hun forlot denne verden. Hun fikk ikke selv følge meg igjennom alt jeg fikk tatt del i på SAGE, men hun ba Francine, Dina, Samanta og Kelly, som er den harde kjerne i SAGE, om å gi meg en skikkelig innføring i alt SAGE utførte av arbeidsoppgaver for de trengende i San Francisco.

Når jeg nå tenker tilbake så blir jeg veldig ydmyk med tanke på at hun tok seg så mye tid til meg i sommer som hun gjorde. Hun var veldig syk, men hun inviterte meg, en person hun kun hadde hørt om via Dr. Smith, til sin bursdagsfest og hun var sammen med meg en ettermiddag og kveld, dagen før jeg reiste hjem igjen, slik at vi kunne få litt tid sammen alene. Jeg blir helt rørt med tanke på hvor raust hun delte av sine erfaringer for at jeg skulle slippe å gå inn i de samme blindgater hun hadde gjort i arbeidet med oppbyggingen av  SAGE. Hun besvarte alle spørsmål jeg hadde rundt programmet hun har utviklet, sammen ble bla.annet  Dr. Smith, Licoln Hopital, NY,  fordi hun visste at jeg skulle gi norske kvinner et tilsvarende program. Hennes ønske var at alle som led pga. overgrep og rusmisbruk skulle få hjelp ut, og hun så sitt snitt at jeg kunne bidra med dette, sa hun. Og jeg vet at jeg kan gi det samme videre, som hun ga meg, så at litt flere kan hjelpes ut av rus – og psykens smertefulle jerngrep.

Jeg takker Norma for alt hun ga meg og jeg takker alle dere i NADA Norge og Retretten, som er med på å bringe hjelp ut til alle som lider i og på grunn av misbruk.

Jeg vil også ønske alle et riktig godt nytt år og ta godt vare på hverandre mens dere ennå kan!

Mvh

Rita Nilsen

Undervisnings -og faglig ansvarlig

2 thoughts on “Du deltar i ånden Norma”

  1. Pingback: Meningen med livet – mitt « Rita Nilsen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *