Ikke full av faen…

Avhengighet_glassprint_1
foto: Rita Nilsen

Det var en mann som takket meg fordi jeg hadde sagt at det ikke bare var de som var rundt en aktiv rusmiddelmisbruker som hadde det vanskelig og vondt. Misbrukeren led også  i og av misbruk sitt. Han takket meg også for at jeg hadde sagt at rusmiddelmisbrukeren ikke er full av faen, men at misbruket var et symptom på noe annet.

Som jeg også sa i intervjuet personen refererte til; en rusmiddelavhengig begynner ofte bruken av en grunn, men fortsetter et misbruk av en annen. Det er jo ofte mangel på kunnskap og innsikt som bidrar til at en misbruker tar de valgene de gjør. Andre ganger kan de ha en kunnskap, men livssituasjon og miljøet de befinner seg i gjør at de bruker gamle løsninger. Som regle den eneste løsningen de har,  og som de tyr til når de får et følelsesmessige kaoset. Som ofte et rusmiddelmisbruk er symptomet på.

Det var også en på onsdag som kommenterte de pårørende. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har hørt at de pårørende er muliggjørere og at det er de som i mange tilfeller opprettholder misbruket til den som bruker alkohol, narkotika og/eller medikamenter på en destruktiv måte. De burde bare stenge døra for slike ansvarsløse snyltere, er ofte ord jeg har hørt fra utenforstående.

At en pårørende ikke stenger døra er jo nettopp fordi dem også vet at personen som misbruker et rusmiddel ikke er full av faen. De kjenner også det rusfrie mennesket. Et menneske som ofte er verdens snilleste og det mest omtenksomme som finnes på jord.

5 thoughts on “Ikke full av faen…”

  1. Anne Marie Hagerup

    Åh, ordene dine gjorde godt for en såret og ulykkelig sjel akkurat nå. Tusen takk Rita

  2. Pingback: Erkjennelsen « Rita Nilsen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *