Omsorg for den lidende

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

For å være helt ærlig så er ikke jeg så opptatt av RUSomsorg, jeg er mer opptatt av OMSORG for personer som har sitt liv fanget i en avhengighet  – blant annet av alkohol, narkotika og medikamenter med ruspotensiale

Omsorg – det handler om å bry seg, passe på dem som ikke kan ta vare på seg selv på en god og hensiktsfull måte for dem selv og andre. Nyfødte barn passes på så de kan få nok søvn, mat, varme klær,  masse kjærlighet og trygghet så de kan vokse seg store og sterke. Omsorgsbehovet  endres etter hvert, men målet er at mennesker skal klare seg mest mulig selv. Friske og sunne mennesker skal holde seg slik og de med kroniske lidelser eller handicap skal hjelpes for å minske tilbakefall eller redusere smerte og behovet ekstern hjelp i hverdagen. Ja det er i alle fall det jeg tenker når jeg hører ordet omsorg.

0
I omsorgens tjeneste?

Dette kan uttrykke seg på mange måter derfor hører jeg på hva som blir sagt og siden prøver jeg  å forstå handlingene som blir utført. Akkurat nå sitter jeg å leser boka til Øyvind Olsen ” En narkojegers bekjennesler”  , jeg leser:

” I heroinens kjølvann følger tusener av smarte forretningsfolk, korrupte myndighetspersoner og kyniske politikere som beriker seg på andres svakhet – mens millioner fanges inn i en dødbringende edderkoppnett av avhengighet og kriminalitet der vold, forbrytelser, kaldblodige mord og tragiske skjebner er biproduktene. Heroinhandelens klør er overalt, de huker seg fast i alt fra hardkokte forbrytere til urutinerte amatører”

Er dette et tegn på omsorg?  Hva har hans handlinger som narkospaner til formål?

Torsdag kveld snakket jeg med en som var blitt lagt inn til avrusning for alkohol. Han hadde hatt mange års fravær fra alt som het alkohol og piller, men så hadde det oppstått noe som gjorde at hele livsgrunnlaget hans falt sammen og han havnet på skikkelig alkokjør igjen.Han ønsket å komme seg av fylla og redde ekteskap og familie. På kommunens avgiftningenhet fikk han Subexone og noe å sove på.

Er dette et tegn på omsorg? Hva har den medisinfaglige til formål?

Øyvind Olsen arbeidet for å forebygge økt misbruk som kunne lede til avhengighet, men holdt personlig  på å bli offer for narkomafians metoder. Han egen sønn ble fanget inn i dems verden av samme grunn som mange andre i narkotikaproduserende land. Spesielt de fattige  som vil tjene raske penger for å komme seg ut av en vanskelig situasjon.  Mannen som ville kjempe for familien sin, ble offer for helsevesenets krav om effektivisering i spesialisthelsetjenesten til mist mulig penger. Sønnen til Olsen sonet ferdig og utdannet seg, og er i en normalt lønnet arbeid. Den alkoholiserte vandrer mellom illegal Subutex, Heroin og alkohol, uten fast bolig, familie og jobb.

Spaner Olsen ville at sønnen skulle få smake på konsekvensene av sine dårlige valg, men samtidig brukte han sin kunnskap og erfaring og la forholdene til rette for at sønnen skulle klare seg under og etter endt langtidssoning i utlandet. Mannens hjelpere ga han noe som lindret der og da for konsekvensene av sine løsnigsmetoder, men i følge Verdens helseorganisasjon gir dette en med avhengighetssyndromet økte problemer på lang sikt. Kun en av disse mennene her har blitt gitt OMSORG, slik jeg ser det

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *