Tung times tale

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I kveld har jeg vært hos min pensjonerte ballettdanservenninne på 87 år og spist god middag og sett på Don Quixote med Rudolf  Nureyev. For en ballett ! For et selskap!.

Det var utrolig å sitte i hennes Florida sunroom og høre hvordan hun kommenterte dansernes prestasjoner, hvordan hun  kom dem i forkjøpet og fortalte hva jeg kunne forvente meg. Musikken var mektig og vi begge  forsvant til tider inn i infernoet av lyd og bilder. Himmelsk!

Dette var noe annet enn den samtalen jeg overhørte  tidligere på dagen,  hvor det var tydelig at det var konspirasjonsteorier som rådet. Hvordan beskyldinger og mistanker preget stemningen rundt bordet de satt. Tungt og lite løsningsorientert. Fokuset var problemorientert og viljen til å se etter det gode i det andre menneskene var helt fraværende.

Jeg var glad jeg ikke trengte å forholde meg til noe av dette, men det er klart jeg har episoder i mitt liv hvor jeg har stått i sentrum for slike destruktive samtaler. Av erfaring vet jeg i dag at løyner biter en seg selv i baken med til slutt,  derfor har jeg de siste 18 – 20 årene forsøkt å ikke falle for fristelsen med å lyve når jeg er i en konflikt. I dagens samtale lurte jeg på hva egentlig hensikten til beskyldneren var? Hva ville hun med alle stikkene hun sendte over bordet til en som ga tydelig tegn på at han ikke forsto noe av hva det han ble tillagt. Uansett hva han svarte kom det nye skyts mot han og til slutt visste vel ingen av dem hva de egentlig snakket om eller hvor de skulle med den drøye time lange samtalen de hadde hatt.

Bildet jeg fikk på netthinna under samtalen  – jeg ikke kunne unngå å overhøre –  var et slangehode som spratt frem fra det dypeste mørke og siktet seg inn på ofret med sin giftige tunge. Slik jeg opplever det så er det dessverre mye som forgifter samspillet mellom oss mennesker som kan være langt farligere enn enn miljøgifter av olje, plast og annet vi kaster i naturen.. Det mest skadelige er de bevisste sårende ord og usanne beskyldninger,  utestengelser, mobbing og annen krenkende oppførsel. Spesielt det  som  bygger på løyner.

Med dette  på netthinna var det deilig å sitte sammen med min venninne og  ha en felles god opplevelse på 127 minutter, hvor vi  utveksle ord som var positive og løftet den gode stemningen vi hadde sammen. En stemning som fremdeles sitter i kroppen min.

 

 

 

 

1 thought on “Tung times tale”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *