jul igjen

Skaugumtre-2

Det er mørkt, kaldt, vått og nitrist ute. Høsten har satt seg. I bilen er det en lun og koselig atmosfære. Jeg høre på julesanger fra juli jeg, sa sjåføren og lo. Ja vi har alle vårt sa jeg og nynnet med. Brått blir spilleren slått av med kommentaren: Men ikke alle er like glad i det som meg

I går på toget var det en som sa med nokså høy og amper stemme: Jeg tror jeg skal søke politisk asyl til Saudia eller noe sånt så jeg kan slippe dette julestresset med “dingelbell”, gavepes, skjeve grantrær med pynt på halvtolv , fyll og faenskap.

Noen skinner opp som en sol og bevrer av lengsel etter juledagene. De ser frem til å møte familiemedlemmer de ikke har sett på lenge. Ser frem til å holde tradisjonene ved like og pynte med julepynt som har fulgt familien i generasjoner. Maten, samtalene og historien de deler binder dem sammen og gir trygghet og ro i kropp og sinn.

Hos andre kan alt som gir fornemmelse av jul  drepe all livslystgnist som måtte finnes i dem. Minner som sitter i kroppen fyres opp så snart de tenker på juletider. Lukten og lyden av jul aktiviserer frykten som blir sittende som en jernklo i kropp og sinn. Den slipper ikke taket med snille menneskers velmenende  forsøk på å skape litt hyggelig julestemning med mat, musikk eller pakker. Av og til kan det bli verre fordi det minner om noe tapt.

I kveld snakket jeg med sjåføren som sa følgende: Jeg tenkte ikke over at dere satt i bilen og ikke hadde de samme opplevelser som meg. Blikket som møtte meg i bakspeilet fortalte det med et tydelige språk. Der kunne jeg se både smerte, sinne og sorg.

Årene som har gått i arbeid med folk som sliter med psykiatri , rus og kriminalitet, har gitt meg innsikt i mange skjebner og julefeiringer. Ikke bare julefeiringer, men alle høytider, helger og andre dagers markeringer.   År inn og år ut, har de levd under forhold de fleste av oss ikke har fantasi til å se for oss.

I år , som i alle andre år , skal jeg være tilgjengelig på epost, facetime, skype  og sosiale medier for dem som ønsker  å snakke med meg.  Det er av og til nok å vite at du kan kontakte noen som ikke vil annet enn å være en man kan kontakte når man trenger det.

Sender en stor takk til sjåføren som var lydhør med hele sitt sanseapparat. Din observasjon var helt korrekt! Den som ser nøye vil finne en engel hvor enn man er i livet og i dag har jeg truffet på flere – du er en av dem!

 

 

 

2 thoughts on “jul igjen”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *