Fengslende, verdifulle minner

Utrolig hva et lite spørsmål om min formelle bakgrunn, et foredrag for innsatte og ansatte i Ringerike fengsel samt forberedelsene til ANTA-kurs i Ila fengsel- og forvaringsanstalt kan utløse.

Ja jeg har vært så heldig at jeg har gått 2 kurs i kriminalitet som livsstil hos G & K Pedagogkonsult & Ekonomi AB, Gunnar Bergstrøm. Jeg fikk vite psyk. Glenn D. Walters som hadde utviklet programmet til Kriminalitet som livsstil jobbet i Federal Correctional Institution, Schuylkill, Pennsylvania og dit ville jeg. I 2004 skrev Bergstrøm og fengselsleder Are Høidal en bekreftelse til meg på at jeg var under utdanning i Kriminalitet som livsstil og at jeg arbeidet i Oslo fengsel, så jeg kom inn. Jeg var sammen med Walters en hel dag og lærte sinnsykt mye. Det er alltid spesielt å lytte og lære av dem som har utviklet et program. Det samme gjorde jeg jo også med NADA-protokollen

Walters tok meg inn i 2 grupper som fulgte programmet til Kriminalitet som livsstil . En hvor de bare hadde gått 10 uker og en hvor de hadde gått i 40 uker. Når de går dette kurset så krevdes det at de også hadde psykolog ved siden av. Mange er jo veldig syke så mangt og menget kan vekkes til livet når man jobber med den type program. I disse gruppene fikk jeg virkelig se effekten av den innsikten programmet ga. Jeg var så heldig at jeg også fikk 2 heldagsseminar med Walters 5- og 6 år etter dette i Sverige i regi av G& K Pedagogokonsult. Da fikk jeg stille mange viktige spørsmål ut i fra min egen arbeidserfaring og jeg fikk verdifulle svar.

I krimutdanningen fikk jeg Bo-Gunnar Johansson, daglig leder ved Korpberget Behandlingscenter som min mentor. Det ble ett spennende år, 2003 – 2004, hvor Bo-Gunnar lot med delta på 2 Krimuker – en for kvinner og en for menn – i regi av Korpberget. I tillegg fikk jeg også en uke hvor jeg fikk jobbe med pårørende. HELT SINNSYKT BRA! Men siden jeg ikke hadde de ressursene som kreves i møte med denne gruppen laget jeg et eget opplegg hvor noe av Gunnar Bergstrøm og Glenn Walters tanker ligger i bunnen.

Siden gikk jeg i utdanning hos Wahlund Eva og hennes relasjonsprogram i over ett år. Her jobbet man også med kriminelle tanke – og handlingsmønster, men på en litt annen måte. Hennes vinkling har en utrolig effekt uten at det river opp sår med fare for å utløse traumereaksjoner man ikke har ferdigheter til å møte. Dette ble noe som styrket mitt ANTA-program. Eva har vært min mentor siden 2007. Da jeg ble ansatt i Retretten 1.januar 2009 var jeg derfor godt forberedt og klar til å holde Veivalg-gruppa for gutta i Oslo fengsel

Er det noe jeg er veldig glad for her jeg sitter så er det det seriøse arbeidet Stiftelsen Fossumkollektivet gjør for unge som sliter pga kriminalitet og kriminell livsstil. Begge gangene jeg var på krimuka på Korpberget kom det deltagere fra Norge. Mang en gang under disse oppholdene tenkte jeg: Disse skulle vært fulgt opp tettere i Norge. I dag har altså Stiftelsen Fossumkollektivet verdens beste leder for programmet og de gir de unge Krimuker med supergod oppfølging. Elin Rognerud Hansen, Markeds- og inntakskoordinator og jeg er helt enig i det. Jeg er også en stolt leder av deres brukerutvalg og får følge dette arbeidet tett.

Alt dette ble altså utløst et lite spørsmål vedr. min formelle kompetanse for å kunne arbeide med innsatte med en skjør psyke. I dag trener jeg opp Jørn HansenFrode N Winther og Gudmundur S Gudmundsson i ANTA-kurs, Veivalget og Support’n. Alle tre elementene i ANTA programmene har ett mål: Hjelpe den som trenger hjelp til det stedet de kan få den beste hjelpen…Og disse tre gutta gjør en stor forskjell for mange på Haugalandet.

Derfor er det stort at jeg nå trener opp flere i Oslo og Akershus som skal arbeide med Hans Petter Lange og deg Mona Svartås. Gleder meg veldig til ANTA-kurset i Ila Fengsel og forvaringsanstalt i juni og siden kurs i alle de andre husene til IOGT i Norge. For ikke å snakke om de andre fengslene rundt om i Norge

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *