Uka’s refleksjon: Som en kurèr

Et sterkt møte med sterke historier og verdien av mange års yrkeserfaring

De sitter og lytter på en uventet deling. ” Jeg skulle bare kjøpe meg en pølse før jeg skulle kjøre videre” Jeg er en x-misbruker på vei hjem til samboer og barn etter jobb. Det var noen år siden han har sittet inne eller vært i hjelpeapparatet og synes livet smilte til han for første gang i livet

Det var julebordstid, nærmere midnatt, fredag og mange var ute. Støyen inne på bensinstasjonen gjorde at han vurderte å bare gå ut igjen, men han var så sulten. Utseende hans med de synlige tatooeringer helt opp til hårrota, tegn etter tunge øreringer og med møkkete arbeidsklær, jeans og hettegenser , bidro til at han så ut som en sliten narkoman.

Mens han står ved søppelbøtta utenfor og tar av pølsepapiret hører han: Jævla narkoman før han får seg en skikkelig dytt så cola og pølse fyker bortover. Han snur seg og ser rett inn i en bulldoser av en kar som løfter armen med en knyttet nevne. Gamle strategier våkner og på null komma null ligger muskelmannen på bakken med knukket nese og hyler

Liten og spinkel av vekst, en voldelig mor og far, seksuelle overgrep fra tillitspersoner i fosterhjem og mobbing hadde gitt grobunn for farlige forsvarsmekanismer. Hurtighet og uventede slag og spark mot områder på kroppen som slo en hver motstandere ut uansett størrelse og styrke, var hans strategi. Han ble betraktet som svært voldelig. Det var iallefall det som sto i papirene hans. Ikke minst hos politiet. Hendelsen på bensinstasjonen endte med 18 mnd. fengsel, brudd med samboer og null samvær med barnet

Denne noe anonymiserte historien ble delt for mange år siden i et fengsel jeg holdt kurs. I samme gruppe satt en fyr som oppsøkte steder og situasjoner hvor han kunne utøve vold. Han kunne sitte hjemme og fyre seg opp for så å gå ut i natten og finne noen han kunne sloss med. Han dro alltid alene på fremmede plasser. Ofrene han plukket ut var aldri tilfeldig valgte og der hvor politiet hadde blitt tilkalt fremsto han alltid som offer. Men alt har sin tid. Den siste voldshendelsen var blitt filmet derfor havnet han bak lås og slå

For å si det kort så kan jeg fortelle at samtalen mellom disse ble spesiell. Den unge mannen med mange dommer synliggjorde hva en uventet og uforståelig voldshendelse kunne resultere i for et uskyldig menneske. Han som utøvde vold mot en fremmed, den vold vi ofte kaller “blind vold”, fikk se en side ved det han gjorde han aldri hadde hatt fantasi til å tenke seg frem til. Det fine ved det vi fikk oppleve var at de begge uforstyrret fikk dele hva de selv hadde tenkt. Ikke mist fikk han med mange voldsdommer fortalt sin historie og ble trodd. Noe han ga uttrykk for at gjorde han godt

I Sandeid fengsel denne uken hvor jeg hadde foredrag om vold, fikk jeg et flash back til den overnevnte historien. Der satt det også mennesker som aldri hadde fått fortalt sin side av det de var dømt for og av den grunn heller aldri fått den hjelp de trengte

Her jeg sitter og tenker jeg tilbake er jeg lei meg for at jeg ikke fikk delt denne historien med dem. Da kunne jeg også fortalt at den unge mannen fikk jobben sin tilbake, opparbeidet tillit til samboer og at de i dag er gift og har fått et barn til. Han som hadde oppsøkt situasjoner hvor han visste det ville bli bråk, har fått god hjelp og arbeider med voldsutøvere i sitt eget hjemland

2 thoughts on “Uka’s refleksjon: Som en kurèr”

  1. Sigrid Marie

    Fantastisk å møte begge to og få begge sider av historien. Men aller best at forandring er mulig.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *