Uka’s refleksjon: Reflekter med meg

Mennesket – naturen – er et vakkert skaperverk

Denne uka har jeg fått være med på en utrolig rundreise i menneskesinnet og min egen kunnskapsbase. Konklusjon: Takk for at jeg får være med på slike reiser

Denne uka skal ikke jeg reflektere høyt selv, men jeg inviterer dere til å reflektere sammen med meg. Med tillatelse inviteres du altså til en sniktitt inn i et ANTA-kurs uten å ha betalt inngangsbilletten som er et liv med avhengighet og misbruk.

Først ut er det en som fikk møte seg selv for første gang på 8 år som rus og krimfri. Nest ut er det en som har levd i noen år og som har søkt hjelp siden 1973, dernest avslutter jeg med en bloggers refleksjoner fra temaene vi går igjennom på kurset.

Vann meg så jeg kan puste igjen…

Jeg drukner i mitt eget hi. Fylt av avfall, grums og tørketid. Helt uten stimuli og langt borte fra det fri. Å dø alene forut min tid, er i strid med min egen livsfilosofi. Prøver å søke ly.  Omringet av skrekk, gru og hykleri. Min eksistens er en trussel, for de lar meg streve med å gli forbi. Prøver å sette strek over min biografi. Valgte en sti som var hel feil ifølge dem. Jeg vil leve for meg selv, og ikke for de. Gi meg en sjanse til å vise frem. Jeg ikke er et handicap uten lem. Vann meg så jeg kan puste igjen

Kursdeltager 2. Tanker og refleksjoner fra kurset

Dette er noe av det beste jeg har fått ut av grupper og samtaler jeg har hatt i diverse behandlingssteder fra de jeg kaller de boklærde! Her har det vært rett fra levra til mennesker som har levd i helvete på godt og vondt. Jeg har fartstid fra diverse såkalte behandlinger siden 1973. Det har vært masse pekefingre og dommere, blitt sett på ovenfra og ned og sjeldent regnet som det menneske jeg er uansett hva jeg har i min bagasje jeg. Er så glad for den kunnskapen jeg har mottatt på bare 5 dager, fått bekreftelser på så mange fordommer og tanket som jeg aldri før har turt å dele med noen

Kursdeltager 3. Tøff kjærlighet er det eneste som nytter

…Og jeg får aldri nok av Rita Nilsen, et helt fantastisk menneske på alle måter. Om noen lurer på overskriften, så kan jeg skrive under på at tøffere kjærlighet enn det hun gir, skal du lete lenge etter. Der nytter det ikke å lure seg unna, for hun griper fatt i deg, ikke noe dill-dall, men du forstår at hun oppriktig ønsker å hjelpe deg på rett spor. Ekte kjærlighet med andre ord! Og det rare er at hun ikke går tom for kunnskap heller. Og for selv om det virker som det er fullt oppe i hodet mitt, klarer hun likevel å prente inn litt til, av ren og skjær raushet og omtanke. Rita «kapper ikke av hånden på noen». Hun vil bare vise hver enkelt at de innehar egenstyrke, og at det er opp til den enkelte selv og bruke den fremtidsrettet, først på oss selv, for så senere kunne bidra i den store sammenhengen. Det er kun opp til den enkelte å ta mulighetene, ta ansvar for vårt eget liv. Hun er en veiviser, og veien har hun gått opp selv! For oss…

…Bare noen ord til de som skal gjøre veien enda lettere å gå for oss “avhengige mennesker”, nemlig politikerne. Jeg håper og ønsker at alle byråkrater og de «høye herrer og damer» etter dagens besøk kan se hvilke ressurser det ligger i et hvert menneske, selv de som har brukt litt lengre tid på å komme seg opp i lyset. Og det har kanskje sin årsak. Det meste av ansvaret ligger jo hos personen selv, men hadde tilretteleggingen av hele behandlingsforløpet innen rusbehandlingen vært bedre organiser og «bygget opp», hadde flere kommet seg dit lenge før. Likevel er jeg takknemlig for at de stilte opp, viste litt av veien de også, og muligens bidrar til at færre personer som lider av avhengighetssyndromet stigmatiseres og ikke settes i bås. Alle vi seksten er synlige bevis på at det går an, at vi er ressurssterke om vi bare slipper til! Takk for at dere lyttet og åpner opp for mer åpenhet og forhåpentligvis gjør veien lettere. Vi vil jo være i lyset, ikke bare se det!

På avslutningen kom lokalpolitiker Harald G. Rønneberg, høyres ordførerkandidat i Sarpsborg, Kristine Gustavsen, SV førstekandidat, Sarpsborg, statssekretær Anne Grethe Erlandsen og Christian Sohlberg fra Helse og omsorgsdep. (HOD) På bilde er både kursdeltagere og frivillige i IOGT, samt de nevnte politikere og byråkraten

Jeg gleder meg til å treffe noen av disse og mange andre fra et av ANTA-kursene jeg har holdt i vårt langstrakte land, samt alle i IOGT-systemet som kommer på landsmøte til IOGT

Finn ut hvor neste ANTA-kurs skal være: ANTA-kurs

Jeg anbefaler også at dere leser hennes a’ha opplevelse med sjokolademisbruk

2 thoughts on “Uka’s refleksjon: Reflekter med meg”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *