Uka’s refleksjon: Et valg

Denne helga har jeg deltatt på landsmøte til IOGT Norge. En opplevelse som vil sitte i kropp og sinn i lang tid. Det jeg har tenkt mye på disse dagene er at alt som skjer har jo begynt et sted og at det er noen godt tenkte tanker som har fått ting i sving

Året min arbeidsplass ble stiftet i Norge er 1877 , knappe 30 år etter selve oppstarten i USA. Fra den gang og frem til i dag har formålet egentlig handlet om å forebygge den lidelse alkohol, og i de senere år, andre rusmidler gir den som misbruker og alle rundt dem

Denne gjengen vet hva det snakkes om når IOGT sier at de vil gjøre det lettere å ta alkohol- og rusfrie valg

På midten av 1800-tallet hadde de sine utfordringer også i forbindelse med misbruk av alkohol. IOGT hjalp både kvinner og barn ved holde avholdsfokuset varmt og levende. På den tiden var nok moralen høyere hos alkoholselgere enn vi kan finne hos dagens rusmiddelselgere så vi har nok noen flere utfordringer med tanke på de svært unge alkohol og rusmisbrukere

Disse varne er ikke rettet mot en voksen kundegruppe, men til unge jenter

Den jobben IOGT’ere gjorde på 1800-tallet er den samme vi skal gjøre i dag: Vi skal bidra til at det skal bli lettere å ta alkohol- og rusfrie valg. Tenk at ideen som var tent hos ett menneske som klarte å få med seg flere har holdt seg levende i alle disse årene. Og er det ett VALG jeg har tatt så er det å holde liv i ideen – det går an å forebygge på mange nivå…

Geir Riise Generalsekretær i Den norske Legeforening: Se et svært viktig foredrag

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *