SEKSUELLE FORNÆRMEDE TILNÆRMELSER

” Om du trodde det bare er dere damer som føler seg seksuelt overrumpla, så er det ikke det asså…”

Det er mange damer som kan være nokså ekle og slibrige. Dere tror likesom alle mannfolk er kåte hele tida og legger seg ned om vi får tilbudet. Det er ikke sånn asså!»Dette har jeg hørt før. Ikke bare en gang, men flere ganger. Selvfølgelig så har jeg fått høre flere tilfeller av hvordan hjelpesøkende og sårbare jenter har vært utnyttet av mannfolk som har ulike stillinger i sektoren jeg jobber i, helse og omsorg. Dette feltet kan til tider oppleves som fluepapir på menn og kvinner som er seksuelt umettelig.

Ubehaget mennene kjenner på er veldig likt oss kvinners når de blir utsatt for en seksuell tilnærming de ikke har forventet eller ønsket. Jeg husker en innsatt fortalt hva han tenkte da han hadde sett Kristine Koht på tv hvor hun blottet puppene sine foran en gjeng med menn i spiserommet på deres arbeidsplass. Han sa: Tenk om jeg hadde bretta ned buksa og vifta med mitt utstyr foran et lag med damer som skulle spise nista si. Dere tror liksom at alle vi menn går rundt og er konstant kåte, og har lyst å få store bryster trøkka opp i tryne…

En telefon jeg aldri vil glemme er fra en som ikke er Norsk. Han var helt skjelven. Stemmen var litt usikker i begynnelsen. «Dette var så ekkelt – jeg visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg. Jeg er gift – hun er gift og vi begge har barn, men hun kom inn på jobben til meg og sa rett ut at hun ville ha sex med meg for hun synes mannen sin var kjedelig. Denne unge familiefaren hadde kun sett denne kvinnen en gang tidligere sammen med en kollega og et barn, så en slik henvendelse kom som lyn fra klar himmel.

Han fortalte litt om hvorfor han var så nervøs, samtidig som han følte seg invadert og flau på hennes vegne. Han mente også at sånne kunne være farlige og finne på mye om de ikke fikk det som de ville, og kanskje spre rykter som ikke var sanne, fordi det jo alltid er kvinnene som ble trodd. Han tenkte på kona si, barna sine om noe sånt skulle skje. Kanskje han vill bli kastet ut av landet og familien hans ville få problemer. Det var mye som raste rundt i hode hans.

Dessverre så har han rett i dette og at han ikke har et statsborgerskap gjør jo ikke saken bedre. Akkurat i denne saken er det flere menn som har opplevd seksuelle tilnærmelser av den samme kvinnen, så de kan stå opp for hverandre. Vi er også flere kvinner som kjenner til historiene som vil stille opp.

Det som er trist i silke saker er at terskelen for anmeldelse er så høy, både for menn og kvinner, spesielt om man har vært rusmisbruker eller kommer fra et annet land. Aller verst er det å tenke på at disse som har en seksuell krenkende atferd bare kan fortsette uforstyrret med sin ødeleggende atferd – om krenkerene er et hun – eller hankjønn. Den mannlig innringer denne uken har virkelig bekreftet hvor ødeleggende slikt er…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *