NÅR HÅPET BLIR BORTE

En bekymret tenåringsmor tar kontakt og spør: Tror du all denne åpenheten om selvmord blant unge kan ha en smitteeffekt på andre unge som har det vanskelig?

Det har jeg ingen svar på, men det jeg vet er at selvmord blant unge har vært fra tidenes morgen. En annen ting jeg vet er at det alltid er en grunn for at noen velger seg ut av livet. Noen lykkes andre flere mislykkes. Uansett hva utfallet er så vet jeg at dette er mennesker som har mistet HÅPET om at livet skal bli et godt sted å være.

I dag fikk jeg samme melding som tenåringsmoren hadde sett på FB. Noa på 14 år, som var etterlyst i helga er funnet. Ikke i god behold, men død. En ung gutt så ingen løsning på det han sto i. Noe eller noen har tatt fra han HÅPET.

Verden er et brutalt sted og ikke alle har den styrke som skal til for å takle det som skjer her. I gjennom årenes løp har jeg dessverre erfart at både unge og gamle havner i en livssituasjon hvor de mener at selvmord er den beste – og eneste, løsningen på deres utfordringer.

Personlig er jeg for åpenhet, samtidig så må jeg også si at jeg skulle ønske at vi kunne ha en åpenhet om mulige årsaker til slike inngripende valg. Det er ikke uten grunn at noe tar et valg om å ta livet sitt, og det er det vi bør snakke mer om.

Kjenner jeg har mye å si i denne saken, men akkurat i dag – nå i denne stund, vil det bli vanskelig. Dette selvmordet vekker til livet mange episoder som gjør meg fryktelig trist. Jeg kan se nydelige smil hos dem som ikke er blant oss lenger og ikke minst kan jeg se tårene til dem som rett før de forlot oss, fortalte at alt ville bli så mye bedre for alle om de var døde. I tillegg kan jeg se ansikter til dem som kunne ha hatt et menneskeliv på samvittigheten om visse personer hadde lykkes i sitt selvmordsforsøk.

Det er gode grunner for at jeg har fokus på HÅPET i min jobb. For dem som kjenner mitt arbeid, med de såkalte HÅPLØSE, så har jeg i alle år sagt:

VI MÅ BÆRE HÅPET FOR DEM INNTIL DE ER STERKE NOK TIL Å BÆRE DET SELV.

Ikke alle forstår hva som ligger i et slikt utsagn, men den som trenger å vite at ting vil løse seg når man får de rette verktøyene, forstår det. Dette handler ikke om innholdsløse ord i en klam hjelp, men livgivende veiledning. Altså ren realisme. Det er viktig at vi deler hvordan det var i våre tunge stunder, i HÅP om at det skal gi dem som sliter styrke til å gi deres liv en ny sjanse.

Mine tanker og bønner går til Noa’s nære og kjære – og til alle som får vekket gamle smertefulle minner.

Trenger du noen å snakke med nå:

•Akutt selvmordsfare: 113

•Legevakt: 116 117

•Kirkens SOS: 22 40 00 40

•Mental helse: 116 123

•Mer info. om krisehjelp: http://www.nssfinfo.no

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *