DU SER DET IKKE FØR DU TROR DET

For mange, mange år siden. Sånn rundt 20 år siden. Kom en mann til meg og fortalte at han drakk litt mye, men anså seg ikke som alkoholiker. Han sto i tøffe tak og følte at alkoholen roet han ned. Jobben var krevende og livet med familie og venner kanskje verre, mente han.

Det han ikke visste var at kona også hadde vært og snakket med meg om han. For det var derfor han kom til meg. Hun opplevde at hans sene kveld og nattdrikking skapte problemer i hverdagen. Han var alltid trøtt og fraværende. Når familien var samlet, helger, høytider, merkedager og ferier, opplevde hun han som fraværende. Han måtte hvile og være mest for seg selv. Men hun var forvirret for hun hadde alkoholisme i familien og hans drikkemønster var ikke likt deres.

Jeg kan jo ikke si om et menneske er alkoholiker eller har en annen avhengighetsforstyrrelse, men under vår samtale så fikk jeg en fornemmelse av at denne mannen skjulte noe. Det var noe som kunne minne meg om en alkoholmisbrukers eller anorektikers atferd. Pekefingeren var utover hele tiden, det var andres handlinger som gjorde at han gjorde. Han ønsket ikke så mye sosial omgang når ha var hjemme, likte seg best alene. Jeg stilte jo spørsmålene mine som jeg pleier og måtte stoppe han med hans fokus på alle andre og sin egen offerrolle og manglende ansvar for familien sin.

Så kom det. Etter noen måneder med ujevne møter på min arbeidsplass, tok han meg til side og spurte om vi kunne ta en prat. Jeg hadde vært tydelig på at siden det bare var det miljøet rundt han som var problemet, så kunne ikke jeg bidra med stort for han. Vi kom inn på kontoret og bomben smalt. Han hadde ikke bare kjørt firmaet sitt i dass, men hele familiens økonomi. Hvordan? På børsen.

Jeg har snakket med flere opp igjennom årene som har holdt på slik. De har mange av de samme symptomene som vi finner i andre avhengighetsforstyrrelser. Om det gjelder alkohol, narkotika, porno, pengespill, mat eller hva folk har oppheng på. Årsak: de søker ro eller et adrealinkick. Mange er som mannen selv fortalte. Han trengte roe seg, men det var først etter at han hadde hatt sin dose adrealin utløst av børshandel.

Denne mannen klarte ikke å stå i det. Etter noen år straff jeg kona på en konferanse. Jeg kjente henne selvfølgelig ikke igjen, men da hun fortalte om mannen så husket jeg henne. Mannen hadde avsluttet livet og etter det kom hele sannheten frem. Han hadde ikke klart å fortelle sannheten til kona si og dermed mistet han muligheten for hjelp. Dessverre er ikke denne mannen alene om denne løsningen.

Kona ringte meg i en lang periode for hun hadde behov for å snakke om sviket hun opplevde. Om sinne og sorgen hun ikke fikk ventilert i sitt nettverk, for det passet seg liksom ikke snakke om sånt. Det er jo heller ingen plass hvor man kan legges inn for å hjelpes igjennom en slik sorg. Men vi snakket sammen inntil hun reiste på en retrett i utlandet. Jeg så henne for noen år siden sammen med barna som var blitt voksne, og det virket som de hadde det veldig fint.

Hele denne historien ble vekket til livet da jeg hørte Erna på tv her om dagen. Hun snakket om sviket hun opplevde da det kom for en dag at hennes nære livsledsager, støttespiller nummer en igjennom 28 år, hadde ført familien bak lyset med sine aksjekjøp. Overlevesestrategien til dem som vil skjule noe er fantasirik. Så fantasirik at en må ha drevet på slik selv for å kunne gjennomskue det. «Du ser det ikke før du tror det», er dekkende. Og hvem tror noe slik om sin ektefelle?

Jeg misunner ikke Erna nå. Ikke Sindre heller. De har mye å rydde opp i. Ting som er enormt følelsesmessig krevende i seg selv, det blir jo ikke bedre når man har medias søkelys på seg hele tiden. Det er liksom et helt land de må svare for, ikke bare hverandre, deres felles barn og øvrige familie.

Politikk har jeg ikke peiling på- partipolitikk blir jeg bare forvirra av, så jeg kan ikke se Erna og Sindre igjennom det filtret, men jeg kan se på dem som mennesker som har det vanskelig. Det er vondt og ha det vondt. Svik gjør ubeskrivelig vondt, det vet vi som har opplevd det.

Så i dag går mine tanker og bønner til Erna, Sindre og alle som har opplevd svik.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *