Kunnskap er makt

Oslo 23. Juli 2012
Oppsummering fra ANTA* kortkurs i Oslo fengsel, 9-13. juli 2012

Retrettens lærings og mestringskurs, ANTA* benyttes i arbeid med brukere i NAV, LAR, før, under og etter institusjons og poliklinisk behandling, samt straffegjennomføring. Primært er dette et kurs for de som har hatt et rusmiddelproblem. Det er også meget egnet for mennesker som ikke har et definert rusproblem, men som til tider bruker alkohol, narkotiske stoffer eller tabletter på en slik måte at det får negative konsekvenser. Kursets målsetting er at personen skal kunne bli mest mulig selvstendig og makte å stå i en arbeid -og/eller utdanningssituasjon.
* ANTA står for Alkohol, Narkotika, Tabletter, Andre avhengigheter.

Bakgrunn

Gjennom flere år har Retretten sett hvorfor de med alkohol – og rusproblemer får tilbakefall og har derfor nå tilrettelagt et lærings -og mestringskurs, som er forankret i WHO ICD-10 og NADA-protokollen, for de som skal ut i jobb eller utdanning. Forskning viser at personer som har gått igjennom denne type kurs i større grad makter å stå løpet ut i det nevnte, enn personer som ikke har vært igjennom et slikt kurs (Sia, T.l., et. al., 2000, Recovery, Ph.D.Alain Topor).

Forskning viser at det som er felles for de ulike metoder og modeller og som best forklarer endring, er egenforståelse, mer enn den spesifikke teknikk eller metode (Wampold, 2001, Duncan & Miller, 2000, Psykodynamisk behandling av ruslidelser, P.Føyn og S.Shaygani). Det er videre tydeliggjort at aspekter ved pasientens/ den straffedømtes liv og hva de bringer med seg inn i rehabiliterende tiltak er av avgjørende betydning for utfallet. Nyere tid har løftet opp motivasjonsbegrepet og gjennom en nyansering av dette bidratt til at det har vært mulig å utføre studier der grad av internalisert motivasjon viser seg å være av betydning for utfallet av de nevnte tiltak (Zuroff et. al., 2007,Alain Topor).

Denne kunnskapen har vært sentral i utformingen av dette ANTA-kursets innhold. Det som vil være sentralt gjennom dette kurset er å skape arenaer der deltakerne får anledning til å utvikle egen forståelse av sin egen endringsprosess og tydeliggjøre egne utfordringer i dette arbeidet, med andre ord øke bevisstheten rundt egen motivasjon og ulike aspekter ved denne. Kurset er rettet mot personer som enten har tilbud om behandling i institusjon, poliklinisk behandling, attføringstiltak, samt straffedømte som har alternative straffereaksjoner som for eksempel samfunnstraff, lenkesoning eller dom i Narkotikaprogrammet med domstolskontroll (ND). I tillegg de som kun ønsker å lære mer om seg selv og sitt rusmisbruk for å kunne klare å stå i hverdagslige utfordringer. Kurset vil bestå av undervisning og oppgavearbeid . I tillegg til det være en lenger pause i løpet av kursdagen der deltakerne spiser sammen. (eget tilrettelagt program for fengsler)

Mange gjengangere i kriminalomsorgen kan ha et uavklart forhold til skadelig bruk av rusmidler og legeordinerte medisiner. Dette gjør det vanskelig for denne gruppen å gjennomføre nødvendige endringer for å kunne klare seg ute i samfunnet.

Temaer som ble gjennomgått for dette kurset

Som nevnt innledningsvis er kortukekurset i Oslo fengsel tilrettelagt etter deltagernes behov. Kursets hovedfokus er forankret i Verdens helseorganisasjons diagnosemanual ICD-10 på Avhengighetssyndormet og Atferd – og atferdsforstyrrelser. I dette konkrete kurset la vi opp forelesningene for de som har vold som reaksjonsmønster. I tillegg til litteraturen for ANTA-kurset har vi benyttet litteratur fra psykolog Per Isdal, Dr. Philos. Yngve Hammerlin, og rus -og krimterapeut Gunnar Bergstrøm (Sverige), for å bygge opp foredraget om vold. De øvring temaer er likt det som holdes utenfor fengslet: Årsak og virkning: oppvekst og utvikling av tankemønster. Avhengighet sykdom eller dårlig moral?: WHO ICD-10/DSM IV, faser i abstinenser. Følelser ved avhold: overgangsfaser, depresjon og angst. Skyld og skam: Omgjøre skam til skyld. Bearbeidelsesprosessen ved tap og sterke opplevelser. Stemnings og tilstansforandrende midler som fluktvei. Hva er vold: Når vold blir et reaksjonsmønster har man et voldsproblem. Årsaker til vold. Din atferd ditt ansvar. Tilbakefallsutviklingog vedlikehold: Hva er et tilbakefall. Rutiner som grensevakt. Psykosomatiske plager kan lede til tilbakefall: krysstoleranse. Få oversikt, prioriteringer under soning. NAV’s interessetest oppstart på en handlingsplan.

Antall deltagere

Det var i alt 9 deltagere, fra ulike avd. ved avd. A, som var klarert for dette kurset som ble avholdt i Oslo fengsel 9-13.juli. En deltager følte at det var et galt kurs å delta på siden vi denne gangen hadde lagt det opp rundt rusmisbruk og vold som reaksjonsform. En var syk 2 første dagene, det var ikke hensiktsmessig verken for gruppen eller han, at han kom med fra dag 3. En som hadde deltatt på forrige kurs, feb.2012, valgte å la en annen fra samme arbeidsplass få delta fra morgenen og kom selv til lunsj kl.1200, slik at han fikk noe repetisjon. En ble sendt av gårde til Halden torsdag og fikk derfor fullføre kurset. 5 av 6 som fullførte leverte inn en evaluering av kurset. Han som ikke fikk levert fredag pga. fredagsbønnen og ville levere det uken etter, men han dro til Hassel.

Gjennomføring

Slik vi kan bedømme det var det ingen problemer knyttet til gjennomføringen av kurset. Deltageren var veldig aktive og engasjerte i forelesningene og de ønsket flere tilsvarende kurs med tema som knyttet til det de opplevde som sitt problem.
Vi fikk inn mat fra et eksternt cateringfirma. Dette fungerte veldig godt. Da vi var å hentet inn maten fikk de som røykte en liten røykepause på trappa til luftegården ved C1.

Tilbakemeldinger fra deltageren
Ingen av deltagerne opplevde at noen av kursets temaer var uvesentlige. Alle ga utrykk for at de hadde fått bedre innsikt i sin egen problematikk igjennom forelesningene og de skriftlige arbeidsoppgavene. De mente også kurset hadde innfridd deres forventninger og at det hadde bidratt til at de lettere kunne nå sine mål. Noen ga også uttrykk for at de var blitt mer bevisst sitt ansvar som forelder. De var også veldig fornøyd med lunsjen.

Kurset ble ledet av Rita Nilsen, Heidi Kinge og Harald Lystad fra Retretten

Mvh.

Rita Nilsen
Daglig leder/Faglig ansvarlig
Stiftelsen Retretten
Tlf.dir. 90690286
Email dir. rita@retretten.no
http://www.retretten.no

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *